Ana uyarı merkezinin (Sinüs düğümü) yeterli hızda uyarı oluşturamaması veya yeterli hızda uyarı oluştursa bile ileti yollarında herhangi bir kesinti olması nedeni ile kalp hızı yavaşlamaktadır. Kalbin normalden daha az kasılması ile sonuçlanan aritmilere bradikardi adı verilir. İleri bradikardilerde kalıcı kalp pili gereksinimi doğmaktadır. Kalıcı kalp pilleri hastanın kendi kalp ritimini algılayarak gerekli durumlarda devreye girmektedirler. Kalp hızının artması gerektiği durumlarda ise buna kalbi hızlandırarak yanıt verirler. Bu sayede hastada baş dönmesi, baygınlık, göz kararması ve nefes darlığı gibi semptomlar kalıcı kalp pili implantasyonu sonrasında ortadan kalkmaktadır.
Kalıcı kalp pillerinin çeşitli tipleri bulunmaktadır. Kalp hızı yavaşlamasını tedavi eden düz kalp pilleri; ani kardiyak ölüm riski taşıyan hastalara ve özellikle kalp yetmezliği hastalarında meydana gelebilecek tehlikeli ritm bozukluklarından ventriküler taşikardi, ventriküler fibrilasyon) koruma amaçlı implante edilen kardiyak defibrillator (ICD) yani elektro şok özelliği taşıyan kalp pilleri; ileri kalp yetmezliği hastalarında kalpte uyarı sisteminde bozulmaya bağlı görülen kalbin dissenkron çalışmasını gidermeye yönelik kalp pilleri (CRT-P, CRT-D), kalıcı kalp pillerinin çeşitlerini oluşturmaktadır.
Kalıcı kalp pili uygulaması küçük ölçekli bir cerrahi işlemdir. Hastanın sol veya sağ körücük kemiğinin 1-2 cm altında cilt altı bölgesine pili içerisine alacak kadar genişlikte cep açılır. Kalbe giden büyük toplardamarların içinden lead (pil kablosu) denilen ince teller kalp odacıklarına yerleştirilir ve jeneratöre bağlanır. Bu işlem kalp anatomisine göre 1-3 saat arasında sürmektedir. Hastanede yatış süresi yaklaşık 1-2 gündür.
Kalıcı kalp pili işleminde bazı komplikasyon dediğimiz istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. Bu oran yeni takılacak kalp pili işlemi için %4-%5 civarındadır. Uygulama sırasında ortaya çıkabilecek istenmeyen durumlar arasında, damara girerken akciğer zarının yırtılması, toplardamar yerine iğnenin atardamara girmesine bağlı kanamalar, ritm bozuklukları, kalp duvarında delinme, kalp etrafında sıvı-kan toplanması ve işlemden sonra yara yerinin enfekte olması ( mikrop kapması) sayılabilir.
Hastalar kalp pili takıldıktan sonra 6 aylık periyotlar ile kardiyoloji uzmanına gitmeli ve pil kontrollerini yaptırmalıdır. Kalp pilinin ömrü ortalama 6-7 yıldır ancak bu durum hastaya göre farklılık gösterebilir. Pilin değiştirilme zamanı geldiğinde lead (pil kablosu) sağlam ise sadece jeneratör değiştirilir.